KAJ NAS OVIRA PRI DOSEGANJU ZASTAVLJENIH CILJEV?

Mojca Kokalj Imširović- Dubai (Burj Khalifa)

Smo že v sredini prvega meseca v novem letu 2019.

Že pridno sledimo novoletnim ciljem, pripravljenim strategijam za doseganje odličnih rezultatov v naših podjetjih.

Zdaj že vemo, da so jasno opredeljeni cilji kot magnet, ki privlačijo k nam ustrezne ljudi, priložnosti, da dosežemo zastavljene cilje.

Tudi Brian Tracy pravi: »Jasno izraženi cilji pomenijo 80 % uspeha!«

Kako jih zapišemo?

Pri tem ti lahko pomaga metodologija »SMARTI«. Hecno je, da tudi dejanski prevod iz angleščine pomeni »pameten«. Vsaka začetnica ima svoj pomen in iz tega sledi, da morajo biti cilji:

Sspecific (specifični/konkretni)

Mmeasurable (merljivi)

Aachievable (dosegljivi)

Rresult (peljati te morajo h konkretnem rezultatu)

Ttime bound (časovno opredeljeni)

I inspirable (navdihujoči)

Tako zastavljeni cilji, so konkretno opredeljeni, merljivi, če so dosegljivi, pa je odvisno koliko smo pripravljeni plačati ceno, za uresničitev. S tem ne mislim samo denarja, ampak ceno v obliki trdega dela, odrekanja, pogumnega ravnanja in tveganja. Cilj si moraš predstavljati, ga časovno natančno določiti (za konec leta, npr. 31.12.2019), obenem pa te more navdihovati.

Dejansko verjeti v uresničitev cilja. Da se bo zgodil, oz. da je že uresničen. Ta gotovost, neizpodbitno dejstvo, da se uresniči, ima neverjetno močan psihološki vpliv, ki aktivira podzavest, katera nas potem vodi k uresničitvi cilja.

»Karkoli je um sposoben kreirati in verjeti v to, to lahko dosežete.«: pravi Napoleon Hill.

Naslednje najpomembnejše pravilo osebne produktivnosti, je pravilo 10/90.

To pravi, da nam bo 10 % časa, ki ga namenimo načrtovanju, preden začnemo delati, prihranilo tistih 90 %, ki bi jih porabili za delo. Se pravi pravilno predhodno planiranje prinaša povečano produktivnost.

V pomoč pri odkrivanju sebe, ti je lahko tudi analiza ali matrica SWOT.

To je analiza notranjih in zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na nas, sestavljena pa je iz naslednjih komponent:

S strengths (MOČI-Vprašaj se, katere odlike, veščine, znanja in prednosti imaš)

W weaknesses (SLABOSTI- Vprašaj se, katere so tvoje slabosti, katere lastnosti bi rad spremenil, kaj misliš, da bi se mogel naučiti ali popraviti)

O opportunities (PRILOŽNOSTI- skušaj ugotoviti in predvideti priložnosti, ki bi se ti utegnile ponuditi v tvojem okolju in bi bili pomembni za doseganje tvojih ciljev)

Tthreats (NEVARNOSTI- skušaj ugotoviti in predvideti nevarnosti, ki bi se lahko pojavile v tvojem okolju in bi lahko vplivale na doseganje tvojih ciljev)

To vse načrtovanje pripomore k zavedanju in lažjemu uresničevanju naših ciljev.

Kajti že Benjamin Franklin je dejal: »NE NAČRTOVATI pomeni načrtovati NEUSPEH«

Želim ti, da sanjaš na veliko.

Želim ti, da načrtuješ tvoje velike podvige.

Kako se tega lotiti?

– Po mesecih razdeli svoje letne cilje.

– Mesečne še na tedenske.

– Tedenske še na dnevne.

In počasi korak za korakom premaguj le en dan pred seboj. Daj vse od sebe vsak dan posebaj. Naredi kar se da, da oskrbuješ svoj mindset vsak dan.

Jaz verjamem in sledim nasvetu John Maxwella, ki je dejal: »Življenja ne boste nikoli spremenili, če ne spremenite nečesa od tistega, kar počnete vsak dan. Skrivnost uspeha je v vsakdanjiku!«

Jaz vsak dan skrbim za svoj mindset z mojim Nenavadnim priročnikom jutranje rutine: Moje boljše življenje se začne z jutrom (https://www.success-brands.com/shop) in branjem vsaj ene strani knjige.

Da pa sledim svojim letnim ciljem, izpolnjujem še svoj Dnevni Planer, kateri poskrbi, da delujem vsakodnevno v smeri svojih zastavljenih ciljev.

Ker se zavedam, da bom tako pripeljala svojo boljšo prihodnost v sedanjost, kjer bom jaz imela moč odziva oz. moč pravilne akcije. Jaz bom bila odgovorna zase in za svoje življenje.

OK, kje se nam potem zatakne?

Kot otroci, smo si zastavljali ogromno velike cilje. In sanjali smo na veliko. Vse je bilo mogoče. Potem smo imeli par izzivov med odraščanjem pri doseganju le teh.

In kaj so nam povedali? Kakšen odziv nam je dala okolica?

Tvoji cilji niso realistični. To se ne da. Tega ne moreš imeti. Tega ne moreš doseči. Moraš spustiti svoje cilje nižje. Preveč sanjaš, itd…

Potem si pa kot odrasli ne upamo sanjati. Ne upamo si biti kreativni.

In dodaš 40 let in ostaneš brez ničesar. Nezadovoljen, misleč »Želim si, da sem sledil svojim sanjam. Želim si, da bi si upal to doseči«.

Živimo v predvajanju pokvarjene kasete, tako imenovane »Naše zgodbe«, ki si govorimo:

“Saj sem vse poskusil, pa ne gre!”

V resnici, pa če bi poskusili vse, bi bili uspešni, zadovoljni, bi dosegeli zastavljene cilje!

Kot podjetniki imamo še težjo nalogo. Postavljamo si cilje v podjetjih in hkrati si moramo postavljati cilje tudi v zasebnem življenju, ki bo utrdil in dopolnjeval cilje tudi naših podjetij.

Borimo se dvojno s samim seboj. Vendar pa je neizpodbitno, da se naš osebni mindset preslika tudi v podjetje. In če osebno ciljamo visoko, bomo tudi v podjetju dosegali visoke cilje in obratno.

Zakaj sem omenila, da imamo izziv dvojne borbe?

Ker se nam v odzadju predvajajo naloženi programi naših zgodb, ki temeljijo na naših preteklih izkušnjah, izkušenj okolice, naših vrednot in vrednot skupnosti, ter naših prepričanj. Na podlagi tega se konstantno sabotiramo in zato nedosegamo lastnih ciljev. Žal se posledično to prenese tudi na podjetje. In doživiš dvojni udarec. Osebni kot poslovni.

Tony Robbins pravi: »Loči se od svojih zgodb limitacij in se poroči z resnico našega neomejenega potenciala, in celotna zgodba se bo spremenila«.

Se popolnoma strinjam. Imamo res neomejene potenciale, veliko vizij ter otroško kreativnost. Le pogumni moramo biti, da jo izrazimo in udejanimo.

Tako sva tudi midva bila zelo pogumna, ko pogledam nazaj.

V najtežjih časih, brez sredstev v našem družinskem podjetju, po prevzemu čez noč zaradi bolezni staršev, sva bila velika sanjača. Sanjala sva, da bova spremenila podjetje iz proizvodnje polizdelkov v proizvodno-prodajno podjetje. Sanjala sva o lastni blagovni znamki Brewiks, ki bo priznana v celem svetu. Želela sva si spremeniti status Q v pivovarstvu. Sanjala sva naše zadovoljne sodelavce, srečne kupce, zadovoljne partnerje po svetu, ki so hoteli z nama doseči našo noro vizijo. Nisva odnehala, tudi ko nisva imela več življenjske energije.

Ko pogledam za nazaj, zdaj vem, da tista velika vizija, neomajna želja, da naredimo drugače, nas je držala pokonci, ko so nam vsi govorili, da se to tako ne dela v naši industriji.

Ja, res se ne dela tako, zato pa smo mi prvi, ki smo drugačni, ki izstopamo na trgu. In smo edini v industriji, kjer nam naši kupci in njihova uporabniška izkušnja pomenita največ.

Zato vedno imej v mislih pri uresničevanju ciljev, da za dosego cilja 80 % predstavlja mindset in le 20 % predstavljajo tehnične zadeve.

»Dream big« pravijo Američani.

In tudi tebi želim, da sanjaš na veliko!

Bodi nerealističen, le tako boš lahko kaj spremenil v svojem življenju.

Že zakon privlačnosti, govori o tem; če boš gledal samo kaj je možno sedaj, boš dobil še več tega kar je. Zato moraš postaviti svoje misli nad tem, kar je možno sedaj, če hočeš pritegniti v svoje življenje česa več ali kaj drugačnega.

Do naslednjič,

Dodaj odgovor