5 MISELNIH NAPAK, KI PODJETNIKE STANEJO USPEHA

1) Jaz to že vse vem

Definitivno napaka, ki te stane uspeha na sploh. Te besede so kot kriptonit za tvoj uspeh, tako osebni kot poslovni.

Kolikokrat sem slišala podjetnike ali pa posameznike, da rečejo:

»Saj vem, da bi mogel biti na socialnih omrežjih. Jaz vem kako to funkcionira«

»Jaz to že vem, da se to tako dela«

»Jaz že vse te strategije poznam«

Dejstvo pa je, da ne veš vsega dokler tega ne počneš oz. tega ne živiš.

In še vedno se najde nekaj kar še nisi vedel. Evolucija pač. Človek ima vedno priložnost razvoja in rasti, če seveda to hoče.

Ampak dragi moji, dokler jih ne vpeljemo v sistem, dokler jih ne izvajamo, dokler jih ne prakticiramo in živimo, nam tiste besede »Jaz to že vse vem« ne pomagajo, ampak zaustavijo miselni proces.

Prepreči postavitev pomembnih vprašanj kot so:

Kaj moram narediti najprej, da to dosežem?

Na koga se moram obrniti, da to izpeljem?

Ker z zastavljanjem takšnih vprašanj pridemo vedno do novih rešitev, katere se nikoli prej nismo spomnili. Ker si vprašal svoj procesor, naj ti da nov odgovor. Ker drugače tvoj um predvideva, da imaš stvari rešene, če že vse to veš (pa tudi če jih nimaš) in ostaneš v coni udobja. Ta pa te nikoli ne pelje v rast in razvoj.

Tako da v prihodnje, ko slišite neko znano metodo, stavek, strategijo, predlog ali nasvet in bi hoteli reči na glas, jaz to že vem. Raje 1x globoko vdihnite in si recite: »Hvala za nasvet«, in si v mislih postavite raje vprašanje: »Kako naj to izpeljem?«.

S tem boste zagnali motorje vaše kreativnosti ter prišli do rešitev in do potrebnih akcij.

2) Jaz to najbolje naredim sam

Vam je to kaj znano? Miselnost, da najbolje narediš vse sam? Ker če kdo drug prevzame, ne naredi najhitreje, najboljše, najbolj prav? Ker se ne morem zanesti na nobenega?

Že samo prepričanje kot tako, dokler ga boste imeli, se vam bojo dogodki kar naprej ponavljali in dokazovali ter podprli vaše nepodpirajoče prepričanje. Tako, da vas bodo drugi pustili na cedilu, da delo ne bo dobro opravljeno in da boste na koncu še mogli popravljati napake.

Ampak zavedati se je potrebno dejstva, da sam kmalu dosežeš plato. In se ves proces zaustavi, upočasni se tudi rast podjetja in dotok prihodkov. Tega pa si ne želite, je tako?

Najprej zamenjajte staro prepričanje z novim in si ga vsak dan ponavljajte. Skupaj z ekipo lahko naredim ogromno več. Kmalu se bodo tudi stvari začele odvijati v pravo smer.

Vprašajte se v čem ste najboljši? In pa Katero delo vas najbolj utruja? Trik je, da počneš stvari, katere so ti najbolj pri srcu in v katerih najbolj blestiš. Ter tiste, v katerih pešaš, prepustiš nekomu drugemu, v katerih pa on blesti.

Vem, celo življenje poslušamo, da moramo izboljšati svoje pomanjkljivosti. Vendar če se osredotočamo na izboljšavo pomanjkljivosti imamo venomer pred seboj negativne stvari. Vedno pred seboj kaj nam ne gre najbolje, kar pa je utrujajoče ter izredno neproduktivno.

Vsak posameznik in vsak podjetnik na svetu, naj bo multimilionar ali ne. Vsi imamo skupno stvar. Le 24 ur v dnevu. In za uspeh, jih moramo najbolj produktivno uporabiti, če se hočemo povzpeti višje.

Tvoje moči moraš venomer jačati, razvijati, medtem kot področja svoje pomanjlkivosti prepustiti nekomu drugemu. Tako je celoten tim v podjetju kot prvo osebno zadovoljen, saj vak počne, kar mu gre najboljše in prispeva nečemu večjemu. Kot drugo se tudi zmanjšajo napake in kot tretje produktivnost se poveča, kar pa posledično prinese več prihodkov.

3) Dela »v biznisu« namesto »na biznisu«

Kot podjetnik si lastnik in/ali direktor ter si najprej ambasador svojega podjetja, svoje blagovne znamke, itd. Če si vedno vpet v sam proces dela, potem ne moraš opravljati svojega pomembnega dela, kot je ozaveščati ljudi o svojem podjetniškem poslanstvu, vrednotah, vizijah, ciljih, produktu, storitvi, itd.

Ker kot prvo, ljudje ne kupujejo, kar delaš, ampak zakaj to delaš. In kot drugo na kuncu vedno prodajaš svoj izdelek oz storitev ljudem kot končnemu kupcu.

Ta se navezuje tudi na prejšnjo miselnost. Za tak pristop dela moraš ustvariti ekipo okoli sebe, katera bo opravljala procese v katerem oni blestijo, da ti opraviš svoje poslanstvo kar pa skupaj pripelje izjemne rezultate.

Uporabiti moraš v sebi prid VZVOD pred PRODUKTIVNOSTJO.

Definicija produktivnosti same je maksimalen rezultat v najkrajšem možnem času. Definicija vzvoda pa maksimalna produktivnost z najmanjšim trudom. Tako so vsi boljši, srečnejši, manj utrujeni, manj izčrpani, bolj zdravi ter tako podjetje se šele potem zdravo širi in dosega nove razsežnosti uspeha.

4) Razvoj do perfektnosti

Vse lepo in prav, da je produkt lep, uporaben in perfekten ko gre na trg. Samo če se samo pili in izboljšuje znotraj podjetja, preden bi se dalo na trg, je lahko izzid katastrofalen. Tako se zapravi celo premoženje zaman. Za preveliko opravljenih ur dela, za preveliko porabljenega materiala, ali pa oboje porabljeno za nekaj kar potrošniku oz. uporabniku sploh nič ne pomeni.

Sem zagovornica, da je verzija ena boljša kot nobena. Da najprej skočiš in se potem naučiš plavati. Kar pomeni, da je potrebno pregledati/izprašati najprej trg po potrebi, ter najpomembneje prototipe dati že prej na trg in ga potem skupaj z uporabniki, potrošniki dokonca izpiliti, razviti do perfekcije, ki bo uporabna za vse sodelujoče. Ker tako nastane produkt/storitev prilagojena uporabnikom in gre potem prodaja zagotovo kot med. Kar nas pa pripelje do zanje točke.

5) Miselnost, da je proizvodnja bolj pomembna od marketinga

Če se samo proizvaja ter razvija brez marketinga, komu pa boš potem svoj dragoceni biser prodal?

Iz praktičnih izkušenj vem, da je čisto vsako podjetje, ne glede na panogo, v poslu marketinga.

Za uspeh podjetja predstavljajo operativni procesi 20 %ter produkcija 20 %, medtem kot 60 % uspeha predstavlja marketing.

Ker kot sem že omenila tvojo storitev ali produkt kupujejo ljudje, je tako? In denar prihaja iz njihovih žepov oz. njihovih TRR, je tako?

Kako naj potem kdo kupi pri tebi in ti podari svoj denar v zameno za tvoj produkt ali storitev, ki mu bo olajšala življenje, če ne ve da obstajaš? Če nisi viden za uporabnike, za njih ne obstajaš!

Zato pravim, da je marketing v podjetju med najbolj pomembnimi funkcijami in ga ni dobro zanemarjati.

Skupaj še s prodajo sodelujeta z roko v roki. Z marketingom se ozavesti ljudi, se prikaže obstoj, prikaže uporabnost, spleteš mrežo po kateri potem prodajaš svoje storitve, izdelke, produkte. Da so potem tvoji kupci, uporabniki zadovoljni, rešeni tegob, katere so tvoji produkti ali storitve rešili oz. olajšali.

Naj te za konec še vprašam, a nisi že prvotno začel s podjetništvom, da bi pomagal ljudem?

Kako najti, odkriti, ali se spomniti svoj zakaj, pa drugič v naslednjem blogu.

❤️

Mojca Kokalj Imširović

Dodaj odgovor